lördag 19 april 2008

Telefonlinje för sexualbrottslingar

Den borde givetvis ha funnits redan för flera år sedan.
På dom flesta håll i landet finns det stöd och hjälptelefoner för olika grupper, NCK, BRIS, RK Jourhavande präst eller medmänniska. You name it, med största sanolikhet så finns det hjälp att få någonstans i landet. ofta så har dessa organisationer ett 020 nummer så att alla kan ringa och har råd att ringa.
Alla talar i dag om att brott ska förebyggas eftersom många brott kan förebyggas och då måste man ju satsa pengar på den presumtive förövaren och inte vänta tills det är försent och offret behöver alla resurser.
Kriminalvården har ett progaram som kvinnomishandlare kan dömmas till, det heter IDAP, borde inte det programet även vara till för den som vill söka hjälp innan han begått sitt brott.
Det borde vara självskrivet att vart man än bor i Sverige så ska man kunna ringa ett 020 nummer för att få akut hjälp och stöd och även få veta vart jag kan vända mej för att få långsiktig hjälp någonstan runt där jag bor.
Sexualbrotslingar eller kvinnomisshandlare ska ha rätt och möjlighet att få hjälp av proffisionella människor.
En undersökning som gjorts visar att av dom kvinnor som misshandlats så har 34% blivit utsatt för någon form av sexuellt våld.
En studie som gjorts av BUP i stockholm visar att i familjer där det förekommer våld bland dom vuxna så ökar risken för barnet att utsättas för liknande våld med 30-40% och risken för att barnet ska utsättas för sexuellt våld ökar med ca. 15%.
Kansk går det att utarbeta en behandlingsform som kan hjälpa både den som misshandlar och den som utnytjar någon sexuellt. Tyvärr så följs ju dom två sakerna oftast åt har vi sett under dom senaste veckorna som gått.

KINNOFRIDSLINJEN. 020-505050, samtalet syns inte på telefonräkningen
TERRA 5. 020-521010. För kvinnor med utlänsk härkomst. På TERRA5 finns
människor som behärskar 43 olika språk och det finns
jurister som kan 12 olika språk.
På båda telefonnummre finns det folk att tala med 24 timmar om dygnet.
Man kan ockå gå in på Naionellt centrum för kvinnofrid´s hemsida om man vill veta mer. NCK

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är glad över att du går ut och upplyser om denna organisationen.
Tack för det MKW