måndag 5 maj 2008

Företag tar över vård och skola

Är detta vad våra skattepengar ska gå till ? Den lilla ökning av privat vårdande och drift av skolor, från 18 till 22%, som skett mellan 2005 och 2007 är endast 4%. Dessa 4% har blivit en kostnad på 362 miljoner kronor.
Totalt ifjol tog privata entreprenörer emot 1,4 miljarder av Uppsala kommun.

Om en privat vårdjätte gör en vinstökning på 240% på tre år är det rimligt. Att sen den vårdgivare som gör dessa stora pengar är samma bolag som fick skarp kritik av Socialstyrelsen 2007 för att ha vanvårdat en demet man.

Exempelvis Attendo Care har upprepade gånger varit i blåsväder i Uppsala och en del av kritiken har handlat om att de äldre blivit lidande till följd av för låg bemanning.

Hur genererar då friskolorna sina vinster? Att de i snitt har 10-15 procent lägre lärartäthet än kommunala skolor spelar givetvis in.
- Den lägre lärartätheten kan vara en orsak till att det går att skapa vinst inom friskolor, medger Per-Erik Lorentzon, utvecklingschef vid John Bauer-koncernen som driver 27 skolor.

För att bättre ta tillvara kommuninevånanarnas skattepengar så kanske kommun och landsting måste göra sina skepp lite mer lätthanteliga. Slipa av kanterna och göra det hela lite rundare så att möjligheterna ökar för flexibillitet även i dessa organisationer.

Kan privata bolag gå med sån vinst måste det finnas en möjlighet att få kommun och landsting att göra mindre förluster.

Skolverket säger:
En förklaring anses vara att eleverna kommer från mer högutbildade familjer och att dessa gjort ett aktivt val och därmed är mer engagerade i utbildningen.

Är det kanske en segregering som de styrand i Uppsala är ute efter.

Inga kommentarer: