Texten till det här inlägget är hämtat från tidningen Damernas värld nr. 11/2008 och är skrivet av Marina Nilsson.
Andra personer som det refereras till i artikeln är Suzanne Kordon som har skrivit boken. "Gärningsmannen är en kvinna" tillsammans med Anna Wetterqvist.
Lisa Ekselius, Professor i Psykiatri och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har också kommit till tals i artikeln.
Fotot är från 1889.
Andra personer som det refereras till i artikeln är Suzanne Kordon som har skrivit boken. "Gärningsmannen är en kvinna" tillsammans med Anna Wetterqvist.
Lisa Ekselius, Professor i Psykiatri och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har också kommit till tals i artikeln.
Fotot är från 1889.
Redan på 1800-talet när man trodde att det mesta handlade om kvinnans livmoder fanns det medicinsk expertis som menade att det enda sättet att bota en kvinna med nervsamanbrott var att ge henne en "hysterisk paroxysm", alltså en orgasm.
Läkaren George Tayler uppfann därför den första vibratorn redan 1869, men det var en stor, bullrig ångdriven sak.
Psykisk sjukdom är en del av vad människan kan drabbas av. På 1800-talet kunde symptom på sexuell frustration i en hårt snörd kvinnotid ge diagnosen "hysteri"..
Suzanne Kordon berättar att bara genom att skriva en bok som uppmärksammade att kvinnor kunde vara kriminella utmanade en del tabun. -Sådana kvinnor finns väl inte.
Kordon drar slutsatsen att vår kultur upplever det som extra hotfullt när en kvinna beter sej på ett "ont"sätt.
Alltid när en kvinna har begått ett brått lägger man väldigt stor vikt vid att hon desutom är mamma. Så görs inte alls med män, trots att merparten av dem som sitter på kåken faktiskt är pappor.
Och allra mest galna uppfattar vi kvinnor som gör illa sina barn.
Det märktes speciellt i fallt Bobby. "Hur kunde hon göra så? Hon var ju hans mamma.
Sedan togs det upp på ett ganska tidigt stadium att hon kanske var förståndshandikappad på något sätt. Och när det stod på löpsedlarna att Bobbys mamma var sjuk så hördes det det nästan en lättnadens suck, för då slapp man konfronteras med tanken på att kvinnan kanske gjorde detta och varit vid sina sinnens fulla bruk.
Ett annat känt fall där en kriminell kvinnas sunda vätskor betvivlats är Sara Svensson. Hon dömdes till vård för mordet i Knutby, trots att hennes egen överläkare på Säters sjukhus inte höll med om att hon var sjuk. Han menade att diagnosen var satt utifrån att hon var kvinna.
Kordon tycker att det är svårt att spekulera i om domen blivit en annan om Sara Svensson varit en man, eller åtminstone lite mindre lik en ljus älva. Men hon konstaterar att andelen kvinnor som döms till Psykiatrisk vård är större än andelen män. Mijailo Mijailovic, förklarad skyldig på mordet på utrikesminister Anna Linh, var ungefär samtidigt. Där rådde också delade meningar om huruvida han var psykiskt sjuk eller inte, men det slutade ju med att han fick livstids fängelse, säger hon.
Andelen kvinnor som är sjukskrivna av psykiska orsaker är större än andelen män.
Psykisk ohälsa står för en tredjedel av sjukskrivningarna bland kvinnor, men bara en femtedel bland män.
Vad är det egentligen med oss kvinnor? Är vi kanske rent av mer labila?
Professor Ekselius bekräftar att det faktiskt finns en könsskillnad när det gäller psykiskhälsa och att kvinnor till exempel är mer benägna att uppleva ångesttillstånd och depressioner än män.
-Vi vet inte orsaken, men det finns många hypoteser om vad det här skulle bero på, till exempel att sociala rollkonflikter och överbelastning skulle kunna bidra till depressionsutvecklingen hos kvinnor. Andra teorier handlar om attkönshormoner skulle påverka.
Den historiekunnige kan förstås konstatera att det där med att skylla på livmoder och äggstockarna har läkarna liksom gjort förut....
-Men teorierna som förekom historiskt handlade om att man trodde att livmodern hade slitit sej från sin plats i underlivet, börjat vandra i kroppen och orsakade ett sjukdomsliknande tillstånd som man kallade "hysteri" (från grekiskans "hystera", livmoder), förklarar Lisa Ekselius
_________________________________________________________________________________
Det här är en intresant artikel och jag rekomenderar att ni försöker få tag på nr.11/2008 av Damernas värld för att läsa den i sin helhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar