söndag 31 augusti 2008

Bara bilder, inga ord

 
 
 
Posted by Picasa

Vägen upp mot Flatruet

 Det är ganska konstigt, i en stor del av Jämtland, Härjedalen finns det hur mycket Ren som helst, men inga skyltar som varnar för dom. Däremot fanns det skyltar som varnade för kor och mycket riktigt även dom var lössläpta på skogen för bete fast dom var ju inte lika många.
 
 
Posted by Picasa

Apoteket och gamla Rådhuset

 Apotekshuset i Vadstena
 
Posted by Picasa


Rådhusets historia börjar redan på 1400-talet

Rådhustorget i Vadstena domineras helt av det gamla rådhuset med sitt massiva torn försett med en dubbeltrappa, stadens naturliga talartribun. Man vet inte exakt när rådhuset byggdes men den äldsta delen uppfördes på 1400-talet och rådhuset anses vara landets äldsta bevarade.

Vadstena fick sina stadsprivilegier år 1400 av unionsdrottningen Margareta och troligtvis började borgarna i staden att bygga sitt rådhus ganska snart. Första gången nämns det 1417. Först byggdes den två våningar höga salsbyggnaden med rådhussalen i den övre våningen, och i den undre våningen fanns en bod och ett större rum, idag restaurang Rådhuskällaren.

Allmänbildning + nöje i Vadstena.

 Först lite fakta om en gammal kyrka.
Rödtornet i Vadstena är en sista rest av stadens gamla stadskyrka, helgad åt S:t Per, som byggdes på 1300-talet. Den ersatte en romansk stenkyrka från 1100-talet, vars grunder hittades i S:t Pers forna kyrkogård 1956,
 På 1340-talet omnämns kyrkan för första gången vid namn och 20 år senare även dess sockennamn, men så sent som 1390-talet med binamnet Bondkyrkan, då Vadstena ännu inte hade fått sina stadsprivilegier. Därefter kom den i folkmun kallas för Rödkyrkan till skillnad mot klosterkyrkan som kallades för Blåkyrkan, därav även namnet Rödtornet.
 
Posted by Picasa

Därefter tar vi lite nöje, kräftpremiären startade då vi var nere, och allmänheten får fiska kräftor i Vallgraven runt Slottet med håv, sen om alla får fiska eller bara Vadstenaborna där får man olika besked när man frågar.

lördag 30 augusti 2008

Eter en god middag i pensionärs kuvösen

  Efter en underbart god middag hos ett par bekanta i Söderköping sätter vi oss på deras inbygda alltan, kallad pensionärs kuvösen. Njuter av en god kopp kaffe, vissa dricker årsglögg, och alla tittar vi ut över en underbart vacker augustihimmel och ser en vacker solnedgång.

 
 
Posted by Picasa

Eter en god middag i pensionärs kuvösen

 Efter en underbart god middag hos ett par bekanta i Söderköpin sätter vi oss på deras inbygda alltan, kallad pensionärs kuvösen. Njuter av en god kopp kaffe, vissa dricker årsglögg, och alla tittar vi ut över en underbart vacker augustihimmel och ser en vacker solnedgång.
 
 
Posted by Picasa

torsdag 28 augusti 2008

Tiger Woods 09 - Walk on Water



Tja vem vet. Kanske är det dax för Tiger att byta namn till något mer passande :)

onsdag 27 augusti 2008

Storfrämmande från Hofors

 Lite roar barn heter det och kanske ligger det något i det för uj vad skoj det var att åka skottkärra.
Att jag sen blev helt slut var inget dom tog hänsyn till, men som tur var så var deras far med och tog över körandet, han har nog körkort för skottkärra för då gick det undan vill jag lova.
 
 
Posted by Picasa

En del av Birgitinerklostret i Vadstena

 Lite av den historia som vi har i vårt land tycker jag att det kan va intresant att ta del av, kanske är jag lite knäpp men nunnor och munkars liv har alltid lockat mej.
 
 
Posted by Picasa

Klicka på fotona för större bilder.

Felicia, en dam i sina bästa år.

 Det kom ett mail igår med bland annat dom här bilderna. 1993 sålde vi en liten valp som idag är en dam på 15,5 år. Enligt tjejen som äger Felicia är hon fortfarande pigg och gillar att röra på sej. Hon älskar agility trots sin ålder och så kör dom lite lydnad.
Hundar kan hålla på länge dom om dom bara har en god grundkondition.
 
 
Posted by Picasa

Snart är det dax

 
Posted by Picasa


Måste väl visa en ny bild av den dräktiga tiken, nu är det snart dax. Hon börjar helt klart tycka att det är jobbigt, tycker det räcker om hon får ta sej en lov ute på tomten, inte alls nödvändigt längre med långa promenader.

tisdag 26 augusti 2008

Middag på Höga Kusten hotellet

 Var i dag ute åt mat på en Restaurang i Uppsala som heter Saffran, måste säga att maten dom serverar där är underbart god. Så här långt kan jag bara komma på ett fel som den har, man kan inte få mjölk att dricka till maten.
Hur som så kom jag på en annan middag som jag ätit i år och som jag kan dela med mej av till den som tittar
 Eftersom upplägget av maten på Högakusten Hotellet är vackert så passade jag på att fota den i år. Brukar passa på att äta där en gång per år eftersom dom har så bra och god mat där.
Först en
Pork tenderloin with estragon & dijon
därefter tar man en
Truffle & toffee pie, eller en Meringue Swiss
 
Posted by Picasa

lördag 23 augusti 2008

Johnny Cash Hurt


Johnny Cash - Hurt

Fuåsen utanför Åsarna

 En trevlig naturcamping som ligger en bit utanför Åsarna längs med Ljungan på vägen upp mot Flatruet.
 Att stå på den kostar 20 kr. per dygn och man betalar avgiften i en sparbössa vid utfarten då man lämnar stället.
 
Posted by Picasa

Kräftätning i Värmland

 Enkel kräftskiva utanför husvagnen med musik från en MP3.
 Bygdegården i Ransäter.









Solur på Mårbacka.
 
Posted by Picasa

Flodsnäckor i Ljungan

  Denna varelse lever i vatten och jag blev ganska imponerad när jag såg den första gången, men efter lite efterforskning så visade det sej vara en Flodsnäcka som är ganska allmänt förekommande.
Ack vad jag blev lurad som trodde att jag funnit något unikt.
 
 
Posted by Picasa